Морската Градина: Какво да се прави?

Написах това обръщение преди 2-3 години (2014-15).  Застиналостта на олигархията в България го оставя стъписващо актуално.

Предизборно Обръщение на Морската Градина към политическите партии в България, към Общинския Съвет и Кмета на Варна

Редно е тези, които управляват България и Варна, и онези, които се надяват да я управляват, да заемат позиция по следните три въпроса във връзка с критичното положение на Морската Градина на Варна.

Първо, на брега на Градината продължава да се строи. Дали плажът е в градината и трябва ли да е там, са спорни въпроси, поне според някои политици и бизнесмени. Но фактът е, че проектът за застрояване на морския бряг е идеино и морално остарял. По българското Черноморие се строеше ударно преди години. Днес обществените очаквания са за открити и достъпни пространства. Мащабно строителство на брега на Варна ще запуши Морската Градина, ще замърси въздуха и морето, ще пренасели плажовете и ще доведе до неизмерими рискове за парка и развитието на града. Дотук само гражданите на Варна са заели позиция, и 30 хиляди души искат с подписа си референдум за или против застрояването на плажа.
Каква е вашата позиция?

Ако ви е страх от фирмите, приближени до ТИМ, които в момента извършват строителството на брега, ще имате ли куража да си го признаете? Ще оставите ли гражданите сами да решават проблем, създаден от политиците?

Второ, кметската администрация построи около 470 нови апартамента в Морската Градина на Варна от 2003 насам. Ако прибавим и останалите сгради в парка, и разрешим на собственици и гости достъп до сградите, колко коли ще има в градината? По наши сметки, между 800 и 1200 автомобила дневно. Какво става с пешеходците в този случай може сами да се убедите, ако изведете детето си на разходка в градината.

Каква е вашата позиция?

Ако не знаете, законът за движение по пътищата не позволява движение на МПС в паркове. Вие, като бъдещи законотворци, смятате ли, че законите освен че трябва да се пишат, трябва и да се спазват?

Трето, десетте най-големи кооперации в Морската Градина имат разгърната застроена площ от 23,985 квадрата. Горе-долу толкова, или 25 декара, са и изчезналите поляни около тези сгради. Според визите за проектиране и разрешенията за строеж, това са постройки за обществено обслужване. Нашите проверки на място и по фирмите за недвижими имоти показват, че това са жилищни сгради. Никой във Варна, освен собствениците им, и одобрилите администратори, не мисли, че са законни или съвместими с парк.

Каква е вашата позиция?

Ако не знаете, имотите в тези сгради имат пазарна цена от около 168 милиона лева. Толкова ли струва загубата на 25 декара зелени поляни за половин милион жители и още толкова гости на Варна? Кметската администрация продължава да говори за компромиси. В случая, това значи Варненци да останат без две трети от градината си. Докато в парка има огромни частни сгради, той де факто не може да се ползва като зелена площ за отдих и почивка.
Ние не искаме компромиси, а да вървим напред към по-голям и по-зелен парк. Настояваме да се обяви конкурс за подробен устройствен план на Морската Градина, и за да не бъде като другите конкурси, да бъде организиран с участието на неправителствени организации и граждани.
Морската Градина ви благодари за вниманието. И не забравяйте, Варненци излизат рядко по улиците, но когато излязат, няма друг такъв град в България.